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 TAUD has prepared these FAQs which address when and how a utility district can 
provide medical or life insurance to its commissioners.  The legal authority for a utility district to 
pay the premiums for a commissioner for medical or life insurance is governed by T.C.A. § 7-
82-308(a)(1).  The Affordable Care Act (ACA)(Obamacare) includes provisions which must be 
considered in deciding whether a utility district can provide medical insurance to a 
commissioner.   
 
Q. What insurance has the legislature authorized a utility district to provide to its 
 commissioners? 
 
A. The legislature has authorized a utility district to provide medical and life insurance to its 

commissioners in the following two ways.  
 

(1)   A commissioner can participate in the district’s group medical insurance 
plan and group life insurance plan as other district employees. 
 
(2) A utility district can pay the premiums of a commissioner who is a part of 
a group medical insurance plan or life insurance group medical plan other than the 
district’s group plans (such as the group plan of a commissioner’s employer) 
provided that:  (a) the premiums paid for such other group medical insurance 
coverage and group life insurance coverage do not exceed the per person cost of 
the district's group medical insurance coverage and group life insurance coverage 
for its employees; and (b) the other group medical plan is “integrated” with the 
utility district’s group plan as defined by the ACA. 
 

Q. What is required for the other group medical plan to be “integrated” with the 
district’s group medical plan to allow the utility district to pay the premiums of 
the other group medical plan in which the commissioner participates? 

 
A. The payment of the premiums for a commissioner who participates in a group 

medical plan other that the utility district’s plan must meet the following five tests 
under the ACA: 

  
 (1) the utility district must offer an ACA-compliant group medical insurance 

 plan for its employees and commissioners; 
 (2)  the other group medical plan must be ACA-compliant; 
 (3)  the commissioner must actually be enrolled in the other group medical 

 insurance plan; 
 (4)   the premium payments are only for the other group medical insurance; and  



 2 

 (5)  at least annually premium reimbursement plan must permit the 
 commissioner to permanently opt out or waive future reimbursements. 

  
 Important:  Consult the utility district’s legal counsel to determine whether the 

commissioner’s other group medical plan is “integrated” with the utility 
district’s group medical plan as set forth by the IRS for the purposes of the 
ACA. 

 
Q. What happens if the utility district pays the premiums for another group medical 

plan which is not “integrated” with the utility district’s group medical plan? 
 
A. Utility districts which pay the premiums for a commissioner’s coverage in another 

group medical plan which is not integrated face the payment of an excise tax in 
the amount of $100 a day or $36,500 per year per commissioner. 

 
Q. Can a utility district provide or pay for medical insurance or life insurance for the 

spouse and family members of a commissioner? 
 

A. The spouse and family members of a utility district commissioner may participate 
in the district’s group medical and group life insurance plans to the same extent as 
the spouses and family members of district employees.  A utility district may pay 
the premiums for group medical and group life insurance coverage for the spouse 
and family members of a commissioner when the other group plan covers the 
spouse and family members of the commissioner and is “integrated” with the 
district’s group medical plan.  Again, the premiums paid for the commissioner 
and family members for coverage in the other group plan may not exceed the per 
person cost of the district's group medical insurance coverage and group life 
insurance coverage for its employees and family members.  

 
Q. Can a utility district reimburse a commissioner for the premiums he or she pays 

for an individual medical insurance policy or life insurance policy? 
 
A No.   The statute only authorizes the payment of premiums for group medical or 

group life insurance for utility district commissioners. 
 
Q. Can a utility district provide or pay for dental insurance for a commissioner?   
 
A. No.  The statute only authorizes a utility district to pay for a commissioner’s 

coverage in a group medical insurance plan and group life insurance plan.   
 
Q. Can a utility district provide or pay for disability or long term care insurance for 

a commissioner?   
 
A. No.  The statute only authorizes a utility district to pay for a commissioner’s 

coverage in a group medical insurance plan and group life insurance plan.   
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Q. May a utility district provide or pay for cancer or vision care insurance for a 
commissioner?   

 
A. A utility district can only provide or pay for cancer or vision care insurance for a 

commissioner when such coverage is included in the district’s group medical 
insurance plan.  If a utility district offers individual cancer or vision insurance 
policies to its employees, the utility district cannot provide such insurance to a 
commissioner because such cancer or vision insurance is not a part of the 
district’s group medical insurance plan.  

 
Q. May a utility district reimburse a commissioner for the payment of his or her 

Medicare insurance premiums? 
 
A. (1) When the utility district reimburses only one commissioner for his or her 

Medicare premiums (and no employees), the utility district can reimburse the 
commissioner for the payment of the premiums of Medicare Parts B and D (or 
Part C). 

 
 (2) When the utility district reimburses more than one commissioner (or 

employee), the utility district can reimburse the commissioner for the premiums 
of Medicare Parts B and D (or Part C) provided the Medicare reimbursement plan 
meets the following requirements: 

 
  (a)  the commissioner must be eligible to participate in the utility  

  district’s group plan which must be ACA-compliant; 
 
  (b) the utility district must offer participation in the group plan to the  

  commissioner and the commissioner chooses not to participate in  
  the group plan; 

  
  (c)  the commissioner must be actually enrolled in Medicare Parts B  

  and D (or Part C); 
 
  (d)   the reimbursement plan is only available to officials or employees  

  who are enrolled in Medicare Part A and B or Part D (or in Part C); 
  and,   

 
 (e) the reimbursement plan is limited to reimbursement of Medicare 

 Part B or D (or Part C) premiums. 
 
 While the IRS will allow an employer’s Medicare premium reimbursement plan 

to pay for Medigap premiums and premiums for excepted benefits such vision and 
dental insurance, Tennessee law will not allow a commissioner to be reimbursed 
for these premiums unless they are part of a group plan.  
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 Important:  Consult the utility district’s legal counsel to determine whether the 
utility district’s Medicare premium reimbursement plan meets the four IRS 
requirements to avoid the potential large excise tax imposed upon the utility 
district should its plan not meet these requirements. 

 
Q. What Medicare insurance premiums can a utility district pay for a commissioner? 
 
A. When a utility district’s Medicare premium reimbursement plan meets the IRS 

requirements for the ACA as previously described, the utility district can pay the 
following Medicare insurance costs: 

 
 Medicare Part A – Medicare Part A is the hospital part of Medicare insurance and 

has no premium. 
 
 Medicare Part B – Medicare Part B covers doctor visits and other medical costs 

and requires the payment of a premium which a utility district can reimburse.  
Medicare Part B premiums are paid to the federal government. 

 
 Medicare Part C - Medicare Part C is an option which persons eligible for 

Medicare have to obtain insurance through the Medicare program.  Medicare Part 
C plans are known as Medicare Advantage Plans and function much like HMO 
and PPO plans.  Medicare Advantage Plans generally provide the same medical 
insurance coverage as Parts A, B and usually D and provide the coverage 
normally provided by a Medigap insurance policy.  Premiums for a Medicare 
Advantage Plan are paid to private insurance companies approved by Medicare. 

 
 Medicare Part D – Medicare Part D which is the prescription drug coverage which 

may be selected by a person eligible for Medicare.  The Medicare Part D premium 
is paid to a private insurance company approved by Medicare.  

 
Q.  Can a utility district reimburse a commissioner for the premiums paid for a 

Medicare supplement insurance policy also known as a Medigap insurance 
policy? 

 
A. No, a utility district can only pay the premiums for a commissioner to participate 

in another group plan.  Medipgap insurance policies are individual policies for 
persons on Medicare who choose to have the additional coverage afforded by 
such policies. Medigap policies do not cover spouses or family members. 

  
 [Caveat:  If a commissioner is receiving Medicare supplementary coverage 

through the State of Tennessee Local Government Insurance Plan, such coverage 
is from self-funded group plan by the State known as “The Tennessee Plan.”  This 
coverage is under a group plan sponsored by the State and is not coverage 
provided under a standard individual Medicare Supplement policy sold by a 
private insurer.]  
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Q. Can a utility district set up a health reimbursement account (HRA) for a 
commissioner when it has set up these accounts for its employees? 

 
A. Yes.  Because an HRA is set up in connection with a group medical plan and can 

only be used to pay medical expenses, an HRA can be considered part of the 
utility district’s group medical plan in which a commissioner may participate. 

 
Q. Can a utility district set up a health savings account (HSA) for a commissioner 

when it has set up these accounts for its employees? 
 
A. No.  Unlike an HRA the contributions by a utility district to an HSA vest in the 

account holder when the contribution is made.  The owner of an HSA may take a 
distribution from the HSA at any time (although any distribution not for medical 
expenses will not be tax free).  Therefore, contributions to an HSA would be 
considered compensation to a commissioner which is not authorized by statute.   

 
Q. How should a utility district pay the medical and life insurance premiums for a 

commissioner who participates in a group plan other than the utility district’s 
group medical and life insurance plans? 

 
A. The utility district may pay the commissioner’s group medical and life insurance 

premiums directly to the commissioner’s employer’s group plan or to another 
group plan in which he or she participates.  When direct payment cannot be 
made or is impractical to make, the commissioner can be reimbursed for the 
actual amount the commissioner pays out-of-pocket for group medical and life 
insurance coverage.  In either instance, the commissioner must provide the utility 
district with written documentation from the group medical and life insurance 
companies of the amount of the premiums paid by the commissioner to obtain 
reimbursement for any qualified group medical and life insurance premiums 
paid.  This documentation should be updated at least annually or whenever the 
commissioner’s premiums change for coverage in the other group plan. 
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LANGUAGE IN T.C.A. § 7-82-308(a)(1) ON COMMISSIONER INSURANCE 

 
 

In addition, group medical insurance coverage and group life insurance coverage as may 
be provided other employees, or payment of premiums for an equivalent or similar group 
medical coverage and group life insurance coverage that a commissioner may be 
participating in on April 18, 1985, or that a commissioner may have been participating in 
on May 25, 1984, or a group plan entered into subsequent thereto; provided, that such 
payment of such medical coverage and group life insurance coverage does not exceed the 
per person cost of the district's group medical insurance coverage and group life 
insurance coverage for its employees. 

 
 

 
  
 
 
 

 
 


