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 On May 5, 2023, the General Assembly enacted legislation which changed some long-
standing provisions governing the ability of a utility district to pay the premiums medical and life 
insurance coverage for a commissioner under T.C.A. § 7-82-308(a).  Under the new T.C.A. § 7-
82-308(a)(2), a utility district’s board of commissioners can adopt a resolution authorizing the 
payment of medical insurance and life insurance for the commissioners in the following ways: 
 

(1)  Participation in the group medical· insurance plan and group life insurance 
Plan provided to District employees; 
 
(2)  Reimbursement of premiums paid by the commissioner for equivalent or 
similar medical insurance coverage and life insurance coverage, provided the 
premium payments do not exceed the per person cost of the medical insurance 
coverage and life insurance coverage that the District provides its own employees; 
or 
 
(3) Reimbursement of premiums paid by the commissioner for medical insurance 
coverage under Medicare and any Medicare Supplement Insurance policy. 
 

 As a result, TAUD is updating its FAQs on providing commissioner insurance to 
incorporate the changes now included in T.C.A. § 7-82-308(a)(2). 
 
Q. What insurance has the legislature authorized a utility district to provide to its 
 commissioners? 
 
A. The legislature has authorized a utility district to provide medical and life insurance to its 

commissioners in the following three ways.  
 

(1)   A commissioner can participate in the district’s group medical insurance 
plan and group life insurance plan as other district employees. 
 
(2) A utility district can reimburse a commissioner for the premiums the 
commissioner pays for equivalent or similar medical insurance coverage and life 
insurance coverage to another insurance carrier provided the premiums paid to the 
commissioner do not exceed the per person cost the district pays for group 
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medical insurance coverage and group life insurance coverage for its own 
employees. 
 
(3) A utility district can reimburse a commissioner for the premiums the 
commissioner pays for medical insurance coverage under Medicare and any 
Medicare Supplement Insurance policy. 
 

Q. May a utility district reimburse a commissioner for premiums paid for an 
individual medical insurance policy for equivalent or similar medical insurance 
coverage the utility district provides to its employees? 

 
A. Yes, but for only one commissioner.  If a utility district reimburses more than one 

commissioner for premiums paid for individual medical insurance policy, the 
utility district is subject to an excise tax in the amount of $100 a day or $36,500 
per year per commissioner imposed by the Affordable Care Act (ACA). 

 
Q.  May a utility district reimburse a commissioner for premiums paid for medical 

insurance coverage for another group plan? 
 
A. Yes, with no conditions if only one commissioner is being reimbursed for medical 

insurance premiums paid for coverage from another insurance carrier or 
Medicare.  If, however, the utility district wants to reimburse more than one 
commissioner and the commissioner participates in a group medical plan other 
that the utility district’s plan, it can do so provided the other group plan is 
“integrated” with the utility district’s employee group medical plan.  To be 
integrated, the following five tests must be met under the ACA: 

  
 (1) the utility district must offer an ACA-compliant group medical insurance 

 plan for its employees and commissioners; 
 
 (2)  the other group medical plan must be ACA-compliant; 
 
 (3)  the commissioner must actually be enrolled in the other group medical 

 insurance plan; 
 
 (4)   the premium payments are only for the other group medical insurance; and  
 
 (5)  at least annually the premium reimbursement plan must permit the 

 commissioner to permanently opt out or waive future reimbursements. 
  
 Important:  Consult the utility district’s legal counsel to determine whether the 

commissioner’s other group medical plan is “integrated” with the utility district’s 
group medical plan as set forth by the IRS for the purposes of the ACA. 

Q. May a utility district reimburse a commissioner for premiums paid by the 
commissioner for medical insurance coverage under Medicare and Medicare 
Supplement policies? 
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A. Yes, with no conditions if only one commissioner is being reimbursed for medical 
insurance premiums paid for coverage from another insurance carrier or 
Medicare.  If, however, the utility district want to reimburses more than one 
commissioner and the commissioner gets medical insurance coverage under 
Medicare and a Medicare Supplement policy, the reimbursement plan must be 
“integrated” with the utility district’s group medical insurance plan.  To be 
integrated, the following five tests must be met under the ACA: 

  
 (1) the commissioner must be eligible to participate in the utility   

 district’s group plan which must be ACA-compliant; 
 
 (2) the utility district must offer participation in the group plan to the   

 commissioner and the commissioner chooses not to participate in   
 the group plan; 

  
 (3)  the commissioner must be actually enrolled in Medicare Parts B   

 and D (or Part C); 
 
 (4)   the reimbursement plan is only available to officials or employees   

 who are enrolled in Medicare Part A and B or Part D (or in Part C);  
 and,   

 
 (5) the reimbursement plan is limited to reimbursement of Medicare   

 Part B or D (or Part C) premiums.  
  
 Important:  Consult the utility district’s legal counsel to determine whether the 

commissioner’s other group medical plan is “integrated” with the utility district’s 
group medical plan as set forth by the IRS for the purposes of the ACA. 

 
Q. What happens if the utility district reimburses more than one commissioner for 

premiums paid for participation in other group medical insurance plans or for 
Medicare and Medicare Supplement policies which are not “integrated” with the 
utility district’s group medical plan? 

 
A. The utility district is subject to an excise tax on the utility district in the amount of 

$100 a day or $36,500 per year per commissioner imposed by the ACA. 
 
Q. Can a utility district provide or pay for medical insurance or life insurance for the 

spouse and family members of a commissioner? 
 

A. Yes.  The spouse and family members of a utility district commissioner may 
participate in the district’s group medical and group life insurance plans to the 
same extent as the spouses and family members of district employees.  In the 
alternative, a utility district may reimburse a commissioner for the premiums the 
commissioner pays for medical and life insurance coverage from other insurance 
plans provided the utility district has a group insurance plan provides for similar 
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or equivalent coverage.  Again, the premiums paid for the commissioner and 
family members for coverage in the other insurance plan may not exceed the per 
person cost of the district’s group medical insurance coverage and group life 
insurance coverage for its employees and family members.  

 
Q. Can a utility district provide or pay for dental insurance for a commissioner?   
 
A. No.  The statute only authorizes a utility district to pay for a commissioner’s 

coverage for medical insurance and life insurance.   
 
Q. Can a utility district provide or pay for disability or long term care insurance for 

a commissioner?   
 
A. No.  The statute only authorizes a utility district to pay for a commissioner’s 

coverage for medical insurance and life insurance.   
 
Q. May a utility district provide or pay for cancer or vision care insurance for a 

commissioner?   
 
A. A utility district can only provide or pay for cancer or vision care insurance for a 

commissioner when such coverage is included in the district’s group medical 
insurance plan.  If a utility district offers individual cancer or vision insurance 
policies to its employees, the utility district cannot provide such insurance to a 
commissioner because such cancer or vision insurance is not a part of the 
district’s group medical insurance plan.  

 
Q. What Medicare insurance premiums can a utility district pay for a commissioner? 
 
A. When a utility district’s Medicare premium reimbursement plan meets the IRS 

requirements for the ACA as previously described, the utility district can pay the 
following Medicare insurance costs: 

 
 Medicare Part A – Medicare Part A is the hospital part of Medicare insurance and 

has no premium. 
 
 Medicare Part B – Medicare Part B covers doctor visits and other medical costs 

and requires the payment of a premium which a utility district can reimburse.  
Medicare Part B premiums are paid to the federal government. 

 
 Medicare Part C – Medicare Part C is an option in which persons eligible for 

Medicare may obtain insurance from a private insurance carrier which is financed 
by the Medicare program.  Medicare Part C plans are known as Medicare 
Advantage Plans and function much like HMO and PPO plans.  Medicare 
Advantage Plans generally provide the same medical insurance coverage as Parts 
A, B, and sometimes D and provide the coverage normally provided by a 
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Medicare Supplement or Medigap insurance policy.  Premiums for a Medicare 
Advantage Plan are paid to private insurance companies approved by Medicare. 

 
 Medicare Part D – Medicare Part D provides prescription drug coverage which 

may be selected by a person eligible for Medicare.  The Medicare Part D premium 
is paid to a private insurance company approved by Medicare.  

 
 Medicare Supplement or Medigap Policies – These policies provide benefits not 

covered by Medicare Parts A and B and my cover prescription drugs.  
 
Q. Can a utility district set up a health reimbursement account (HRA) for a 

commissioner when it has set up these accounts for its employees? 
 
A. Yes, when the commissioner participates in the utility district’s group medical 

plan and the HRA is set up in connection with district’s group medical plan. 
 
Q. Can a utility district set up a health savings account (HAS) for a commissioner 

when it has set up these accounts for its employees? 
 
A. No.  Unlike an HRA, the contributions by a utility district to an HAS vest in the 

account holder when the contribution is made.  The owner of an HAS may take a 
distribution from the HAS at any time (although any distribution not for medical 
expenses will not be tax free).  Therefore, contributions to an HAS would be 
considered compensation to a commissioner which is not authorized by statute.   

 
Q. How should a utility district pay the medical and life insurance premiums for a 

commissioner who participates in a medical insurance plan other than the utility 
district’s group medical and life insurance plans? 

 
A. When possible, the utility district may pay the commissioner’s medical and life 

insurance premiums directly to the other group plan in which the commissioner 
participates or to the medical or life insurance carrier which is providing 
coverage to the commissioner.  When direct payment cannot be made or is 
impractical to make, the commissioner can be reimbursed for the actual amount 
the commissioner pays out-of-pocket for medical and life insurance coverage.  In 
either instance, the commissioner must provide the utility district with written 
documentation from the medical and life insurance companies of the amount of 
the premiums paid by the commissioner to obtain reimbursement for any 
qualified medical and life insurance premiums paid.  This documentation should 
be updated at least annually or whenever the commissioner’s premiums change 
for coverage in the other group plan. 
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